Včelí vosk: Liečivé vlastnosti a použitie

Včelí vosk si získava veľkú pozornosť vedeckej komunity pre svoje zdravotné účinky, ktoré siahajú od znižovania krvného tlaku až po antimikrobiálne vlastnosti. Nižšie uvádzame malú ukážku zistení.

Čo je včelí vosk?

Včelí vosk je látka, ktorú vylučujú predovšetkým včely na výrobu medových plástov. Jeho farba pochádza z peľových olejov primiešaných do vosku.

Použitie a účinnosť včelieho vosku

Využitie včelieho vosku je široké, od umeleckej komunity až po farmaceutický priemysel, viac informácií nájdete v nasledujúcom zozname.

  • Včelí vosk ako prírodný zvlhčovač: Možno ste si všimli, že v obchodoch sa objavuje široká škála výrobkov z včelieho vosku. Včelí vosk je vynikajúci spôsob, ako udržať vlhkosť, a tým liečiť popraskané a suché pery. Včelí vosk je bohatý na vitamín A a zjemňuje pokožku bez toho, aby upchával póry.
  • Popraskané pery: Vďaka svojim hydratačným a hojivým vlastnostiam je včelí vosk ideálny do balzamov na pery.
  • Liečba chronických kožných ochorení: Okrem jeho hydratačných vlastností sa zistilo, že včelí vosk v kombinácii s olivovým olejom minimalizuje podráždenie a bolesť spojené s kožnými ochoreniami, ako sú ekzémy a psoriáza.
  • Účinná liečba akné: Vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam poskytuje včelí vosk vynikajúcu liečbu proti šíreniu akné. Vitamín A, ktorý sa nachádza vo včeľom vosku, okrem toho, že pomáha predchádzať ich množeniu, podporuje hojenie základných buniek, čo pomáha znižovať efekt " jaziev po akné".
  • Antimykotické účinky: Vďaka svojim protizápalovým a antiseptickým vlastnostiam sa včelí vosk osvedčil ako účinný protiplesňový prostriedok. Ukázalo sa, že pomáha znižovať podráždenie kvasinkových infekcií a zároveň pomáha hydratovať postihnuté miesto.
  • Protizápalový liek proti bolesti: Včelí vosk bol skúmaný na zmiernenie bolesti a zápalu spojeného s degeneratívnymi ochoreniami pohybového aparátu. Po dvoch týždňoch liečby pacienti s degeneratívnym ochorením pociťovali celkovú úľavu od bolesti a stuhnutosti a uvádzali zlepšenie pohyblivosti.
  • Zlepšenie funkcie pečene: Štúdia s derivátom včelieho vosku zistila, že zlepšuje a stabilizuje funkciu pečene u pacientov so zníženou funkciou pečene.
  • Zmierňuje stres: Mnohí ľudia používajú sviečky z včelieho vosku ako účinnú formu zmiernenia stresu. Sviečky vyrobené z obyčajného vosku spôsobujú zdravotné problémy pri vdychovaní častíc. Okrem toho, keď parafín vychladne, vytvára v bezprostrednom okolí voskový film.

Komu prospieva používanie včelieho vosku?

Ľudia, ktorí trpia chronickými kožnými ochoreniami alebo dokonca sezónnymi kožnými ochoreniami, ako sú popraskané pery, používajú pravidelnú starostlivosť o pleť s obsahom včelieho vosku a jeho derivátov. Ako už bolo spomenuté, včelí vosk má antibakteriálne a hydratačné vlastnosti, ktoré pomáhajú liečiť existujúce ochorenia, ako sú napríklad výsevy akné, ako aj predchádzať iným infekciám a znižovať ich závažnosť.
Ľudia, ktorí sú citliví na znečisťujúce látky zo životného prostredia, tiež považujú včelí vosk za veľmi užitočný pri upokojovaní a ochrane citlivej pokožky.

Ako používať včelí vosk

Včelí vosk sa zvyčajne používa spolu s ďalšími prírodnými látkami, ako je olivový olej a olej z boráka lekárskeho. Použitie včelieho vosku závisí od požadovanej aplikácie.

Vhodné množstvá na použitie včelieho vosku

Včelí vosk sa zvyčajne používa spolu s ďalšími prírodnými látkami, ako je olivový olej a olej z boráka lekárskeho. Použitie včelieho vosku závisí od požadovanej aplikácie.

Vedľajšie účinky včelieho vosku

Bolo preukázané, že včelí vosk má len málo vedľajších účinkov, ak vôbec nejaké, čo môže byť dôvodom jeho používania v mnohých zdravotných produktoch. Pri požití včelieho vosku však treba byť opatrný. Neodporúča sa ho prehĺtať ako samostatný výrobok. U niektorých ľudí sa tiež môžu vyskytnúť alergické reakcie na lokálnu aplikáciu, preto sa odporúča pred ošetrením celej postihnutej oblasti vyskúšať malú plochu.

Ako vždy, pred začatím akejkoľvek liečby je dobré poradiť sa so svojím zdravotníckym pracovníkom. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude mať okrem záznamov o vašom celkovom zdravotnom stave prístup k najaktuálnejším informáciám o akejkoľvek látke určenej na zdravie. Vyzbrojený týmito 8 informáciami môže váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti slúžiť ako cenný sprievodca pri zlepšovaní vášho voskového zdravia.

Zdroje

Exkluzívne ponuky pre členov

Zaregistrujte sa do nášho newslettera a získajte zľavu na prvú objednávku a exkluzívne špeciálne ponuky a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky!