Má zmysel užívať kolagén?

Jesenné obdobie - čo sa vám na ňom nepáči? Horúce nápoje, tekvicové koláče a dovolenka s blízkymi. A samozrejme suchá pokožka a boľavé kĺby.

Je možné si stále užívať všetky dobré stránky jesene bez tých zlých. Štúdie ukazujú, že doplnenie kolagénových peptidov môže pomôcť.

Až 30% bielkovín nášho tela tvorí prirodzený kolagén [1]. Slovo kolagén pochádza z gréckeho slova "kolla", čo znamená lepidlo. Kolagén možno interpretovať ako "lepidlo", ktoré drží naše telo pohromade a spolu s kosťami tvorí veľkú časť štrukturálnej podpory tela [2].

Bohužiaľ, naše telo začína strácať kolagén približne vo veku 18 až 29 rokov. Do 40. roku života môže telo ročne stratiť približne 1% všetkého kolagénu. Vo veku 80 rokov môže byť produkcia kolagénu o 75% nižšia ako u mladých dospelých. Úbytok kolagénu je vedľajším produktom prirodzeného starnutia, ale môžu ho urýchliť voľné radikály z nezdravej stravy, slnečného žiarenia, znečistenia, fajčenia, alkoholizmu a chorôb [3 - 4].

Štúdie ukázali, že dopĺňanie bioaktívnych kolagénových peptidov môže zvrátiť tento úbytok kolagénu súvisiaci s vekom a je pre telo neuveriteľne prospešné [4]. Kolagén pomáha posilňovať naše kosti, šľachy a chrupavky a môže zlepšiť zdravie a vzhľad našich vlasov, pokožky a nechtov.

Výhody vysokokvalitných kolagénových peptidov [1]:

  • Zvyšuje hustotu, hmotnosť a kvalitu kostí
  • Znižuje príznaky osteoartrózy (bolesť a stuhnutosť)
  • Znižuje riziko zlomenín
  • Zlepšuje pružnosť, prevnosť a hydratáciu pokožky
  • Zlepšuje zdravie nechtov a znižuje ich lámavosť
  • Znižuje tvorbu vrások
  • Znižuje výskyt celulitídy
  • Zlepšuje zdravie kĺbov, chrupaviek, šliach a väzov
  • Znižuje bolesť kĺbov po tréningu u mladých športovcov a zlepšuje stabilitu členkov
  • Zlepšuje krvný tlak
  • Zlepšuje svalovú silu a zdravie tráviaceho traktu
  • Zlepšuje množstvo a kvalitu vlasov

Kolagén možno získať z celých potravín a zdrojov bielkovín. Mnoho ľudí, najmä starších, však nekonzumuje dostatok bielkovín. Optimálne ho nestrávia ani tí, ktorí konzumujú dostatočné množstvo bielkovín, a často nejedia potraviny s najvyššou koncentráciou kolagénu - zvieraciu kožu, vývar z kostí a šľachy [1].

Podľa výskumov môže doplnenie 2,5-15 g kolagénových peptidov denne viesť k uvedeným zdravotným prínosom [5]. Medzi tých, ktorí potrebujú viac v tomto rozmedzí, patria športovci, starnúci jedinci, osoby zotavujúce sa po zraneniach a ženy v menopauze, ktoré nedostávajú hormonálnu substitučnú liečbu [1].

Vo forme kapsúl sa kolagénové peptidy dajú pohodlne a jednoducho zaradiť do stravy. Musí sa konzumovať raz denne a denný príjem kolagénu je už známy.

Nie je prekvapením, že kapsuly s kolagénovými peptidmi sú čoraz populárnejšie. Vzhľadom na obrovské množstvo produktov na trhu je nevyhnutné vyberať si kvalitné a dobre preskúmané zmesi kolagénových peptidov. Niektoré značky, ako napríklad Swiss+Power Premium Beauty Kolagén komplex, obsahujú výskumom overenú receptúru kolagénových peptidov s konkrétnou molekulovou hmotnosťou, vytvorenú tak, aby optimalizovala ich prospešné vlastnosti.

Je dôležité poznamenať, že kolagénové peptidové doplnky by sa mali dopĺňať ďalšími živinami podporujúcimi kosti v strave a/alebo na podporu zdravých kostí: vápnikom, horčíkom, kremíkom a vitamínmi D, K1 a K2. 

Premium Beauty Kolagén Komplex
Pre krásu zvnútra
Zobraziť produkt
Premium Beauty Kolagén Komplex

Urobme teda túto jesennú sezónu niečo inak.

Znížme potrebu starostlivosti o suchú pokožku a voľnopredajných prostriedkov na zmiernenie bolestí nášho tela. Namiesto toho zlepšujme a udržiavajme správnu hladinu kolagénu v našom tele, aby sme priamo pri zdroji podporili kosti, kĺby, pokožku, vlasy a nechty nášho tela. Zvážte tento rok užívanie správneho kolagénového doplnku.

Referencie:

1. Paul C, Berger A. Whole body collagen. Designs for the health website. Published in August 2018.
2. Deshmukh SN, Dive AM, Moharil R, Munde P. Mysterious insights into collagen. J Oral Maxillofac Pathol. 2016;20(2):276-283. doi:10.4103/0973-029X.185932
3. León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed collagen - sources and applications. Molecules. 2019;24(22):4031. doi: 10.3390/molecules24224031
4. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. Collagen supplementation improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blinded trial. Nutrients. 2019;11(10):2494. doi:10.3390/nu11102494
5. Paul C, Leser S, Oesser S. Significant amounts of functional collagen peptides can be incorporated into the diet while maintaining essential amino acid balance. Nutrients. 2019;11(5):1079. doi:10.3390/nu11051079

Exkluzívne ponuky pre členov

Zaregistrujte sa do nášho newslettera a získajte zľavu na prvú objednávku a exkluzívne špeciálne ponuky a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky!