Čo potrebujete vedieť o koenzýme Q10?

Keď dosiahneme určitý vek, začneme strácať viac látok, ktoré telo prirodzene produkuje a ktoré udržujú telo zdravé a vitálne. Napríklad koenzýmu Q10 začne ubúdať, len čo dosiahneme tridsiatku.

Preto je nevyhnutné tento úbytok nahradiť a obnoviť, najmä kvôli tomu, aby sme netrpeli škodlivými účinkami voľných radikálov, srdcovými problémami, výskytom vrások atď.

Tento vitamín je na vrchole vyhľadávania a je najobľúbenejší medzi tými, ktorí hľadajú prírodné doplnky, aby si zabezpečili chýbajúce živiny, najmä tie, ktoré sa časom strácajú.

Čo je koenzým Q10?

Koenzým Q1, známy aj ako CoQ10, vitamín Q10, ubichinón alebo ubidekarenón, je látka rozpustná v tukoch, ktorá má spolu s vitamínom veľmi podobnú štruktúru. Má zásadnú úlohu v procese tvorby ATP.

Existujú dva spôsoby získavania tohto doplnku:

  1. Endogénny spôsob: keď si telo samo produkuje živiny;
  2. Exogénna cesta: keď konzumujeme potraviny, ktorých vlastnosti túto látku obsahujú, ako sú mandle, arašidy, zelené listy (najmä brokolica a špenát) a sója. Červené mäso, hydina a tučné ryby, ktoré sú zdrojom omega 3 (napríklad sardinky), sú však potraviny, ktoré poskytujú vyššie množstvo tejto látky. Organizmus absorbuje len 10% koenzýmu. Aj keď naše telo túto látku prirodzene produkuje, neobjavuje sa v našom tele vo veľkom množstve. Tí, ktorí dodržiavajú vegetariánsku alebo vegánsku stravu, by mali spĺňať požiadavky na vitamín Q10, pretože hlavným zdrojom je práve mäso.

Pri každodennom zhone je veľmi ťažké zabezpečiť, aby všetky denné jedlá boli vyvážené a poskytovali telu všetky živiny potrebné na správne fungovanie, preto je suplementácia koenzýmom jedným z najlepších spôsobov, ako získať všetky výhody. Prirodzená produkcia ubichinónu, ktorá už nie je taká veľká, sa nakoniec ešte viac zníži, keď dosiahneme tridsiatku.

Na čo sa používa koenzým Q10?

Koenzým Q10 plní v bunkách rôzne biochemické funkcie a jeho najdôležitejšia aktivita sa nachádza v mitochondriách, organelách zodpovedných za produkciu energie. Tento proces sa uskutočňuje prenosom elektrónov vo vnútri svalovej bunky.

Okrem toho látka pôsobí aj ako antioxidant vo vnútornej membráne mitochondrií. Inými slovami, náš organizmus je pri vykonávaní každodenných úloh, fyzických aktivít a akýchkoľvek iných metabolických procesov energeticky závislý od vitamínu Q10. Znemožňuje lipoperoxidáciu tým, že ničí molekuly voľných radikálov, ako sú α-tokoferoxyl a α-tokoferol, čím zabraňuje predčasnému starnutiu buniek.

Najviac voľných radikálov v bunke vzniká v mitochondriách. CoQ10 sa nachádza vo vnútornej membráne mitochondrie a viaže voľné radikály, ktoré vznikajú v tejto bunkovej organele. Inými slovami, koenzým pôsobí ako neutralizátor reaktívnych foriem kyslíka (voľných radikálov), ktoré tak veľmi poškodzujú bunky, a mení ich na zlúčeniny, ktoré nie sú nebezpečné.

Vďaka hydratačným a čistiacim vlastnostiam CoQ10 sa môže používať aj v zložení rôznych kozmetických prípravkov v kozmetickom priemysle. Taktiež tonizuje pokožku, dodáva jej väčší lesk, pevnosť a jemnosť. Nepôsobí však len na najvrchnejšiu časť: prospieva aj hlbokým oblastiam, najmä tým, ktoré obsahujú vysokú koncentráciu kolagénu, ďalšej látky, ktorá časom ubúda.

Kto potrebuje doplnok?

Najčastejšie sa odporúča pre ľudí užívajúcich statíny a pre ľudí s genetickými poruchami, ktoré mitochondriálny metabolizmus menia. Odborníčka na výživu Daniela Seixasová, profesorka špecializácie športovej výživy na USP (Univerzita v Sao Paule), tiež vysvetľuje, že aj starší ľudia môžu byť skupinou, ktorá môže mať prospech z doplnkov, pretože endogénna produkcia sa so starnutím znižuje.

Príznaky absencie

Analýza možného nedostatku koenzýmu Q10 si ešte vyžaduje ďalšie štúdie a vedecké dôkazy. Cardoso však poukazuje na to, že príznaky zvyčajne súvisia s nedostatkom energie. Problémom je, že tieto príznaky môžu poukazovať na iné nedostatky a klinické stavy nezávislé od koenzýmu Q10, preto je potrebné poradiť sa s lekárom.

Faktory, ktoré môžu prispieť k zníženiu produkcie koenzýmu Q10 v tele: kofaktor na ceste biosyntézy Q10), popri genetických mutáciách bielkovín, ktoré sa podieľajú na jeho syntéze," - hovorí Reis.

Ako používať koenzým Q10?

Spotrebná dávka doplnku môže dosiahnuť až 400 mg, ale presnú hodnotu môže určiť len odborník v závislosti od organizmu a potrieb každého človeka. Najlepší čas užívania koenzýmu Q10 by mal tiež posúdiť lekár.  „Doplnky je ideálne užívať s jedlom, pretože tuk pomáha vstrebávaniu.“ Pozor: Nepoužívajte doplnky bez poradenstva.

Užívajte jednu kapsulu dvakrát denne, najmä po hlavnom jedle alebo pred spaním. Toto je odporúčaná dávka pre dospelých nad 19 rokov. Mladší ľudia by sa mali pred užívaním doplnku poradiť s lekárom.

Výhody koenzýmu Q10

Konzumácia koenzýmu Q10 má mnoho výhod, od udržiavania správneho fungovania organizmu až po zlepšenie vzhľadu pokožky a dosiahnutie zdravšej miery. Pozrite sa na to:

Je to vynikajúci antioxidant

Počas dňa v tele prebieha niekoľko metabolických procesov, ktoré vedú k reakciám, na základe ktorých dochádza k určitému poškodeniu organizmu. Napríklad voľné radikály, ktoré sú vysoko reaktívne a nestabilné, spôsobujú degeneratívne ochorenia a ničia bunky nášho tela.

Okrem vnútorných faktorov prispievajú k nárastu voľných radikálov aj vonkajšie faktory, ako napríklad nechránené slnenie, nesprávna strava, fajčenie atď. čo situáciu ešte zhoršuje, pretože produkcia voľných radikálov je väčšia, ako dokáže telo prirodzene eliminovať. Preto môže byť užívanie doplnku s detoxikačnou funkciou dobrou stratégiou, ako nášmu telu poskytnúť "pomoc navyše".

Koenzým Q10 má antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú tým, ktorí sa venujú intenzívnejšiemu fyzickému cvičeniu, napríklad silovému tréningu, pretože námaha môže mať okrem straty svalovej hmoty za následok aj uvoľňovanie voľných radikálov. Zničením týchto reaktívnych molekúl sa váš tréningový program optimalizuje, najmä preto, že budete mať dostatok energie.

Zlepšuje funkciu srdca

Pohyby srdca v systole a diastole, teda kontrakcia a relaxácia komôr, sú u zdravého človeka do určitého veku konštantné. Avšak po 30. roku života, aj keď telo naďalej produkuje koenzým Q10, jeho množstvo je oveľa nižšie, ako je potrebné na udržanie srdca a prevenciu srdcových ochorení súvisiacich s vekom. Aj tento pokles nakoniec spôsobuje starnutie organizmu a najviac sú postihnuté oblasti, ako je srdce.

Preto je dôležité nahradiť vitamín Q10 pri kontrole srdcovej činnosti. Ľudia trpiaci problémami so srdcom uviedli, že pri ich neustálom užívaní pocítili zlepšenie. Každý, kto má podstúpiť operáciu srdca, sa môže spoľahnúť na koenzým, ktorý pomôže lepšie pripraviť tento veľmi dôležitý orgán na tento proces. Pomáha tiež opraviť poškodené kardiovaskulárne tkanivo, najmä cholesterolové blokády.

A to nie je všetko: okrem regulácie kontrakčných a relaxačných pohybov srdca pomáha CoQ10 aj znižovať krvný tlak. Tento doplnok láme odpor prietoku krvi, čím zabezpečuje vazodilatačné vlastnosti endotelu, vďaka čomu je zdravší.

Zvyšuje plodnosť

Dnes sa ženy rozhodli mať deti neskôr, s lepšou finančnou stabilitou. Každým rokom je však čoraz ťažšie otehotnieť. Oocyty potrebujú veľa energie, aby sa začal proces oplodnenia.

Ako sme už videli, za zásobovanie organizmu energiou sú zodpovedné mitochondrie. Tieto organely sú však po určitom veku čoraz menej schopné produkovať energiu.

Preto suplementácia ubidekarenónom reguluje funkciu mitochondrií a dodáva telu viac energie. V dôsledku toho sú vajíčka schopné lepšie uskutočniť proces oplodnenia a výrazne sa znižuje riziko malformácií plodu a vrodených ochorení.

Zdravšie telo a zvýšená svalová hmota

Koenzým Q10 je tiež veľkým spojencom podieľajúcim sa na procese chudnutia, najmä preto, že táto živina je zodpovedná za metabolické procesy, ktoré spôsobujú lipolýzu, inými slovami spaľovanie tukov.

Je však dôležité vedieť, že samotný doplnok nerobí zázraky. Preto je dôležité dodržiavať vyváženú stravu zameranú na prírodné potraviny a, samozrejme, praktizovať zdravé návyky, ako je napríklad fyzická aktivita.

Počas fyzického cvičenia vitamín Q10 dodáva potrebnú energiu a podporuje rozšírenie ciev, čo uľahčuje prísun živín a kyslíka do svalov, čo optimalizuje výkon a následne vedie k rastu svalov.

Zníženie hladiny cholesterolu

Existujú dva druhy cholesterolu: dobrý a zlý. Dobrý cholesterol je cholesterol HDL, ktorý sa odstraňuje z tepien a vracia sa do pečene, čo zabraňuje jeho hromadeniu a upchávaniu tepien. Je prítomný v mnohých potravinách, ktoré sú veľmi zdravé, ako napríklad olivový olej, vajcia, mandle, arašidy, sardinky atď.

LDL prenáša cholesterol z pečene do tepien, kde sa hromadí, až ich zablokuje. Vážne zdravotné problémy, ako mŕtvica a infarkt, sú spôsobené LDL. Je prítomný v mnohých nezdravých, mastných potravinách s vysokým obsahom cukru. Suplementácia CoQ10 znižuje LDL bez zvýšenia HDL.

Dodáva telu energiu

Pohyby srdca v systole a diastole, teda kontrakcia a relaxácia komôr, sú u zdravého človeka do určitého veku konštantné. Avšak po 30. roku života, aj keď telo naďalej produkuje koenzým Q10, jeho množstvo je oveľa nižšie, ako je potrebné na udržanie srdca a prevenciu srdcových ochorení súvisiacich s vekom. Tento pokles nakoniec spôsobuje starnutie organizmu a najviac sú postihnuté oblasti, ako je srdce.

Zlepšuje funkciu srdca

Okrem produkcie ATP koenzým Q10 pomáha aj rozširovať cievy. Vďaka tomu bude krv ľahšie prúdiť a napájať svaly kyslíkom a živinami.

Pri tomto procese sa do svalov dostanú aj molekuly energie. Z tohto dôvodu budete chcieť ochotnejšie vykonávať nielen fyzické cvičenia, ale aj všetky úlohy každodenného zamestnania.

Mladšia a krajšia pleť

Hoci je starnutie prirodzené, niektoré faktory, ako napríklad účinky voľných radikálov, urýchľujú starnutie rôznych tkanív a najviditeľnejším tkanivom, ktoré trpí týmito účinkami, je pokožka.

S cieľom oddialiť predčasné starnutie pokožky koenzým buduje ochranu buniek pred agresívnym pôsobením voľných radikálov. Výsledkom je spomalenie tohto procesu a výrazné zlepšenie vzhľadu pokožky.

Okrem antioxidačného účinku je ďalšou prospešnou vlastnosťou koenzýmu Q10 pokožka optimalizuje rast fibroblastov v derme. Dve štrukturálne bielkoviny: zodpovedné za tvorbu kolagénu a elastínu.

Tým koenzým zabraňuje ochabovaniu a skorému vzniku vrások. Z tohto dôvodu bude vaša pleť aj s pribúdajúcim vekom vyzerať oveľa mladšie, ako je, najmä ak konzumáciu koenzýmu skombinujete so zdravými návykmi, ako je pohyb, zdravá strava a obmedzený príjem alkoholu, vyprážaných jedál a sladkostí, ktoré zhoršujú vzhľad pleti.

Zabraňuje a zmierňuje príznaky migrény

Migréna patrí medzi tri najčastejšie zdravotné ťažkosti. Napriek tomu, že príznakmi migrény trpí veľa ľudí, na ich liečbu nie je k dispozícii veľa liekov a tie, ktoré sú, spôsobujú veľmi vážne zdravotné následky.

Preto mnohí ľudia považujú výživové doplnky za zdravšiu a menej agresívnu alternatívu pre organizmus. Boli vykonané štúdie zamerané na túto potrebu a zistilo sa, že CoQ10 je účinný v boji proti migréne:

V štúdii na 80 osobách s častými záchvatmi migrény sa denne používal doplnok CoQ10. Okrem toho, že sa znížila frekvencia záchvatov, neboli také silné a na rozdiel od liečby bežnými liekmi sa nevyskytli žiadne vedľajšie účinky.

Vedľajšie účinky koenzýmu Q10

Ľudia s hypoglykémiou by sa mali užívaniu doplnku vyhnúť, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi. Okrem toho ľudia precitlivení na koenzým Q10 môžu stratiť chuť do jedla, trpieť nevoľnosťou a bolesťami hlavy.

Tehotné ženy by mali tento doplnok používať len so súhlasom lekára.

Osoba, ktorá sa chystá na chirurgický zákrok, by ho mala prestať užívať aspoň 14 dní predtým.

Ako sa koenzým Q10 správa v tele?

Látka pôsobí v mitochondriách, organelách prítomných v bunkách tela, ktoré sa podieľajú na prenose elektrónov počas dýchacieho reťazca. Odborník na výživu, doktor Felipe Cardoso z Katedry výživy UFRJ (Federálna univerzita v Riu de Janeiro) a profesor na Bezerra de Araújo College, vysvetlil, že to znamená, že koenzým Q10 kontroluje tento prechod elektrónov, zabraňuje oxidácii, poškodeniu bunkových membrán a podporuje dobrú koncentráciu vody v bunkách. Vzhľadom na ich vnútrobunkové umiestnenie (v mitochondriách) z ich prítomnosti najviac profitujú tkanivá a orgány s najväčšími energetickými potrebami - nervové bunky, svaly, pečeň a obličky.

Koenzým Q10, ako súčasť skupiny látok podieľajúcich sa na tvorbe energie, sa uvádza ako dôležitý doplnok pri chudnutí. Cardoso však upozorňuje, že ak analyzujeme štúdie na túto tému, nič nedokazuje túto priamu súvislosť.

Kontradikcie

Podľa Reisa štúdie ukazujú, že perorálna suplementácia je bezpečná a dobre tolerovaná. Na druhej strane Seixas upozorňuje, že hoci koenzým Q10 prakticky nie je toxický, treba mať na pamäti, že môže interagovať s liekmi. V literatúre sú správy, v ktorých súbežné podávanie Q10 s antikoagulanciom warfarínom znížilo účinnosť lieku.

Zdroje

Exkluzívne ponuky pre členov

Zaregistrujte sa do nášho newslettera a získajte zľavu na prvú objednávku a exkluzívne špeciálne ponuky a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky!